středa 9. května 2012

Lasagne se špenátem


Možná znáte klasické lasagne s boloňskou omáčkou, tak tohle je jejich odlehčenější verze, řekl bych, v typicky české úpravě. 


Co budeme potřebovat (vaříme pro větší rodinu, cca tak 6 porcí to určitě bude)


Bešamel alias bešamelová omáčka bílá, základní (recept od V. Vrabce)
špenát (2 balení 450g již nasekaného zmraženého špenáto, třeba od ARDO)
kousek uzeného - Globus má nepřeberné množství - já zvolil libovou moravskou kýtu cca 400 - 500g
olivový olej
máslo (1/3 másla)
mouka hladká (3-4 lžíce)
cibule ( 3ks)
koření (muškátový oříšek, pepř, tymián)
parmezán


Nejdříve připravíme bešamel, nakrájíme 1 malou cibulku nadrobno 2dkg (opravdu nadrobno!) a vložíme do rozpuštěného másla ( 60-80g), zpěníme a přisypeme hladkou mouku (4 lžíce). Mícháme a snažíme se umíchat světlou jíšku. Já teď přidávám koření a to trochu tymiánu (hezky se rozvine vůně), strouhaný muškátový oříšek, pepř z mlýnku. Po cca 2 minutách zalejeme vývarem. A teď trochu švindlu. Vývar jsem také kdysi dělal a mám mnoho receptů, ale dnes použiji vývar z kostky. Takže hovězí vývar Maggi bez glutamátu, zaliji vřelou vodou do půlky hrníčku, rozpustím a přiliji studenou vodu. Základem je použít studený vývar do právě smažící se světlé jíšky, jinak máme zaděláno na problém a jíška bude mít hrudky, v horším případě hroudy. Po zalití jíšky studeným vývarem, neustále mícháme a postupně přiléváme mléko. Mléka asi půl litru, uvidíte jak se bude bešamel zahušťovat. Můžeme i více. Samozřejmě vléváme postupně. Vilém Vrabec bešamel potom vařil ještě 20 minut, ale my ho použijeme do lasagní, které se budou ještě 30 minut péct, takže klidně po zhoustnutí, cca 10 minut vařit a potom odstavit ze sporáku. Jo a nesolit - ve vývaru je soli dost. Tak bešamel bychom měli. Bešamel je už teď výborný s lehce houbovou chutí, jak k tomu přišel nevím, asi ten muškátový oříšek. 8-) jinak do bešamele můžeme přidat sýr a vytvořit sýrovou omáčku, anebo žampióny, kari, pixlu rajčat a bůhví co ještě. Prostě s touto omáčkou se dají dělat divy a je opravdu vynikající.

Jdeme na špenát a maso. Kdo je vegetarián, může si do špenátu přidat nějakou sojovou drť, já kouskem masa nepohrdnu. Uzené maso používáme už hotové tzn. vařené, vyuzené. (kupuji v Globusu v uzeninách, ne v oddělení masa). Lze také koupit syrové uzené a uvařit ho zvlášť, ale takto ušetříme čas. Na oleji zpěníme cibulku (1,5 ks) a přidáme na kostičky ( menší kostičky) nakrájené uzené, necháme lehce vysmahnout. Mezitím si připravíme špenát, který rozmrazíme v hrnci s menším množstvím cibulky a oleje. Když je špenát rozmrazený, zbavíme ho přebytečné vody a přidáme k uzenému masu a lehce opepříme. Ještě chvíli necháme na pánvi, aby se přebytečná voda odpařila. Celý postup by neměl trvat, víc jak 30 minut. Nechceme špenát dlouho dusit, jen se potřebujeme zbavit přebytečné vody. A opět nesolit, uzené je slané. Po smíchání bude vše OK.
A jdeme do finále. Vymažeme trochou olivového oleje skleněnou nebo porcelánovou zapékací mísu, na dno dáme trochu bešamelu a naskládáme první plátky lasagní (nevařené!). Mám vyzkoušeno lasagne ani na chvíli nevařit, sice Ital v kuchyni je na chvíli potápěl do vroucí vody, ale funguje to i bez toho. Lasagne naskládáme hezky vedle sebe (mírný přesah nevadí) a zaplníme hezky dno mísy. Teď pokračujeme s naší špenátovo-uzenou směsí, kterou rozprostřeme na povrch lasagní. Na tuto vrstvu dáme bešamel a pěkně uhladíme. Na bešamel přijde opět vrstva lasagní, pak vrstva masa a špenátu a opět bešamel. Takto byste měli vytvořit 3 i 4 vrsty. Poslední vrstva jsou lasagně, na které rozprostřeme bešamel. Úplně nahoru nastrouháme parmezán, nebo poklademe plátkovým sýrem ( já vyzkoušel jak parmezán, tak plátky goudy a funguje to).
Pečeme v horkovzdušné troubě na 180 °C, tak 30-35 minut. Po vytažení z trouby porcujeme cca po 15 minutách, aby lasagne držely pohromadě. Kdo je milovníkem česneku, může ho přidat kdykoliv do lasagní před pečením nebo jen tak jako ozdobu navrch. Myslím, že zrovna k uzenému a špenátu se hodí. Další verzí, je přidat do špenátu ricottu nebo dokonce sýr Brie. Ovšem tato má verze mě zatím připadá, jako nejlepší. 8-))


Dobrou chuť.

Kdyby se nedařilo, stačí napsat e-mail. Většina chyb, je buď v moc řídkém bešamelu, anebo hodně vody ve špenátu. Další chyba, co se mi stala, je přidání soli a jídlo jsem přesolil. Takže se solí opatrně.

Žádné komentáře: