středa 10. listopadu 2010

Chemické nugetky u Mc´Donalds

Jak uvádí internetový server Gazeta Wyborcza (www.wyborcza.pl) jsou kuřecí nugety Mc Nuggets plné chemie a obsahují pouze 50% kuřecího masa. Zbytek jsou plniva a aditiva. Obsahují vodu, sladidla, škrob a sůl, ale i takové kousky jako:

  • Ochrana proti vlhkosti - polydimethylsiloxan (křemík polymer se používá mimo jiné při výrobě krémů, deodorantů, mýdla a maziva)
  • TBHQ (terc-butyl), proti žluknutí tuků (používá se např. pro plnění zapalovačů), široce používané při výrobě barev. Vědci doporučují, aby velmi pečlivě při používání tohoto přídavku, protože to může podporovat rozvoj rakoviny žaludku, které laboratorní studie ukázaly


I když všechny výše uvedené produkty jsou oficiálně schváleny pro použití v potravinách v malých množstvích a nedostanou nemocného bezprostředně po jídle několika nugetek, může být jejich častá konzumace mít negativní účinky na zdraví. Zejména proto, že většina nízkou toxicitu potravinářských přídatných látek má tendenci se hromadit v těle a dosáhnout nebezpečné koncentrace.



Přeji Dobrou Chuť!


Překlad: automatický překlad Google.




úterý 9. listopadu 2010

Nové myšlenky

Odkud se berou nové nápady a myšlenky? No řekl bych, že tenhle chlápek jich má na rozdávání. Jinak skvělé stránky i v českém jazyce a u videa si nezapomeňte zvolit české titulky.
www.ted.com


pátek 5. listopadu 2010

Škoda

Dost dobrý, po cukrářích přicházejí krotitelé dravé zvěře!