úterý 30. září 2008

Padá a padá

Ke krachu na burze padají různé komentáře, mě osobně se líbil jeden v komentářích na ihned (www.ihned.cz)kde se po seriózní otázce
"Co radíte udělat s rodinnými úsporami a bankovními účty obecně?" objevila neméně" seriózní" odpověď :
"za úspory nakoupit zemědělskou půdu a vagón ostnatého drátu, zasadit brambory, vykopat studnu, vydřevit zemljanku, vše si tím drátem důkladně oplotit . . a čekat . . jak říká zatímní český premiér, přijde den.."
Tak jen doufám, že v obchodech ještě bude ten ostnatej drát....
Více informací najdete třeba na Patrii (www.patria.cz)nebo Kurzech (www.kurzy.cz)

zdraví lehce padající universal

pondělí 29. září 2008

Cooliris

Na serveru grafika ( www.grafika.cz/art/vse/cooloris18.html) jsem objevil výborný plug-in pro prohlížeč Firefox (existuje i ve verzi pro IE), který umí vycucávat obrázky, videa z webů. Vyhledávat umí jak z Google, tak i třeba z Youtube a grafické rozhraní mne nadchlo...no mrkněte se sami (www.cooliris.com/)
Co mne úplně dorazilo, je potom zobrazení webových alb v Picase...obrázky se dají přehrávat jako Slideshow, různě zvětšovat a funguje to docela svižně. Krteček by zvolal: Pěkné, jářku pěkné plátno 8-)

jak nedostat pecku

Ačkoliv mám k elektrické energii a napětí, jistý odpor a jsem schopen kvůli výměně žárovce, vyhodit jističe v celém domě, úspěšně jsem si zadělal na pěknou pecku... takže co byste rozhodně neměli :

  • napájet 6m prodlužovákem horkovzdušnou troubu
  • nepoužívat potom spálený prodlužovák se spálenou koncovkou od trouby
  • a hlavně nesahat na spálenou koncovku co jí ze strany trčí odhalený drát od fáze
Pokud dodržíte tyto jednoduché pravidla, nerozsvítíte se jako já při zásahu 220v *), které mnou proběhly.
To, že mohu psát tyto řádky, svědčí o přítomnost anděla strážného, který se rozsvítil asi za mě. Večer pak nastalo rozsáhlé pátrání po zdrojích všech možných pecek a ještě večer letěly 2 prodlužováky do kýblu, vyměnil jsem 2 koncovky zásuvek a tu přenosku nad vanou jsem raději převěsil jinam....8-)

zdraví lehce praštěný universal

*) komentář od profíka: napětí (220V) tebou určitě nikdy neproběhne, protože je to rozdíl potenciálu, tzn. může se prostřednictvím tebe akorát snížit. Napětí lze přirovnat k výši vodního sloupce v nějaké nádrži. Když nádrž vypouštíš, tak průtok vytékající vody je jako elektrická veličina „proud“ (udává se v Ampérech) a jeho velikost je úměrná „napětí“ (čím vyšší hladina v nádrži, tím víc to z ní tryská při vypouštění ven) a odporu (překážkám v korytu).Tzn. jestli tebou něco prošlo, byla to elektřina o nějakém napětí a proudu.

pátek 26. září 2008

Radiohead

...večer stejně nejraději poslouchám Radiohead 8-)

Politika v Chomutově

Momentálně lehce zvracím nad panem Jaroslavem Říhou a jeho vydaným plátkem novin, který kydá hnůj na kdekoho, ovšem nejvíce na Přemysla Rabase. Jeho sekce Alternativa 4E je na pár facek, což už jak se zdá chtěl někdo udělat (Šéf zelených poslanců Rabas se strkal s vydavatelem hanlivého komiksu)...ovšem dle vyjádření v diskusi na Harryho blogu ( http://harrypc.blog.cz/) Boží mlýny melou pomalu, ale jistě...takže zůstávám klidný neboť pan Říha to má dozajista semleté, jen si tak říkám, aby ty mlýny trochu sakra zvýšily rychlost 8-)

Salát Nicoise

Název proslulého salátu z francouzského Azurového pobřeží se vyslovuje [nykoaz]. Kromě zeleniny v něm musí být natvrdo vařená vejce a tuňák. Nejlíp chutná stylově s bílou francouzskou bagetou, ovšem existuje i verze italská, jak ji dělá Jamie Oliver. Tak tu Vám prozradím příště.

Salát Nicoise (v mojí úpravě)
Tento salát doporučuji, všem milovníkům ledového salátu, oliv a olivového oleje.

Co je potřeba:
500 g brambor (typ A)
250 g fazolových lusků (čerstvých nebo zmražených) .... nemám rád ty zelený flusbony, takže používám normálně fazole v pixle, buď červené nebo bílé, luxusní jsou máslové z Delvity.
200g konzervovaného tuňáka v olivovém oleji (osvědčil se mi z Globusu od HAMÉ)
4 vejce
1 ledový salát, rozdělený na listy
hrst černých oliv

Zálivka:
2 lžíce olivového oleje
2 lžíce octa ...používám 1 lžíci balsamikového octa.
1 lžíci hrubozrnné, nejlépe dijonské hořčice
1 vrchovatou lžíci majonézy

Kompletace:
Ručně natrhat ledový salát, brambory uvařit ve slupce, otevřít pixlu fazolí, propláchnout fazole vodou. Zkompletujte brambory a fazole a v hrnci je dobře promíchejte s dresinkem. Asi dvě lžíce dresinku si ponechte stranou. Salátovou mísu vyložte listy salátu, doprostřed navršte brambory a fazole, navrch rozdrobte tuňáka a přidejte oloupaná a rozpůlená vajíčka, lehce namelte pepř. Posypte olivami a vše pokapejte zbylým dresinkem. Další varianta je nechat dresing pouze až na jednotlivé porce, salát vám déle vydrží, ale to se nestane 8-)).


čtvrtek 25. září 2008

První článeček

Zkouším rozchodit můj první blog. ..no první tak úplně nebude, ale pro pořádek ho označíme jedničkou a zkusíme se porozhlédnout co to umí. Hmm rozhraní v bloggeru zatím chápu, tadyhle se přidávaj obrázky, tuhle se dá editovat HTML a umí i to náhled ? ...umí, šikula. Tak jo, beru!.
Přesypu sem veškerý obsah svého webíku universal.vmoste.cz a snad to přežije i nějaký ten pátek. Takže vzhůru na Clondike, nebo lépe vzhůru na Sever (Čech).


Váš universal